Dermato-venerologia

Dermato-venerologia reprezintă o specialitate medicală ce se ocupă de totalitatea patofenomenelor care se produc la nivelul organului cutanat (piele, mucoase accesibile, fanere), la orice vârstă.

Bolile de piele sunt cele mai intalnite forme de infectii care apar indiferent de varsta. Este foarte importanta diagnosticarea corecta a bolii si administrarea tratamentului specific; netratata, orice afectiune de piele se agraveaza si afecteaza nu numai sanatatea fizica ci si echilibrul emotional, conducand la aparitia depresiei, anxietatii si la scaderea stimei de sine.

Pielea este un organ complex compus din trei straturi:

• epiderm – reprezinta stratul cel mai exterior.
Principalele celule care formeaza epidermul se numesc keratinocite, deoarece produc o proteina dura, numita keratina.

• derm – se gaseste imediat sub epiderm.
Contine numeroase celule specializate de suport precum si vase sangvine, nervi, radacini ale firului de par si glande sudoripare. Dermul contine in special colagen si elastina, care ii ofera rezistenta si flexibilitate.

• hipoderm – tesut  situat intre derm si tesutul celular subcutanat. 

Adesea, bolile de piele apar la nivelul dermului si epidermului  si sunt declansate din cauza virale, bacteriene, fungice si infectioase. Totodata, afectiunile cutanate pot fi cauzate si de afectiuni ale sistemului imunitar.

Cauze: mostenirea genetica, hormonii, sistemul imunitar slabit, stresul, influenta mediului, dieta sunt cativa dintre factorii care pot declansa boli de piele. Din aceasta cauza se impune  un diagnostic corect prin identificarea cauzelor declansatoare si administrarea tratamentului specific.