Cardiologie – generalitati

Cardiologia este una din specialitatile medicale cu cea mai mare adesabilitate ( prezentari la medic). Majoritatea pacientilor ajung la medic doar dupa aparitia simptomelor, atunci cand boala este deja avansata. Un control de rutina poate evidentia anumite afectiuni cardiace inainte de a se manifesta clinic, putandu-se institui un tratament  din timp astfel beneficiand de un prognostic net superior.

In clinica noastra se pot diagnostica eficient si profesionist patologia cardiaca, cheia reusitei aflandu-se in atentia oferita fiecarui pacient in parte  si intelegerea tuturor problemelor sale, a  conditiilor de viata, munca si a nevoilor si dorintelor personale.

Totul incepe cu o anamneza amanuntita menita sa descopere antecedentele personale si familiale ale pacientului, continuandu-se cu un examen clinic complet si efectuarea unei electrocardiograme. Diagnosticul se pune pe baza datelor obtinute, in unele cazuri  fiind necesare o serie de investigatii paraclinice specific suplimentare:

  • Analize de sange
  • Ecocardiografia transtoracica
  • Test EKG de effort
  • Holter EKG
  • Holter TA
  • Indice glezna brat
  • Coronarografie/ Angiografie
  • Computer tomograf/ Angio CT
  • Rezonanta magnetica nucleara

In urma acestui intreg proces atent condus de catre medicul cardiolog se decide cel mai bun plan de tratament  pentru fiecare pacient in parte, avand in vedere ca fiecare necesita o abordare personala. Planul terapeutic contine tratamentul medicamentos dar si un regim de viata si dietetic explicat si adaptat fiecarui pacient in parte.  Pacientul  va fi revazut periodic si reevaluat de catre medic cu scopul de a ameliora  calitatea vietii ( ameliorarea/ disparitia simtomelor ) si a creste supravietuirea.

SIMPTOME
Cardiologia  este ramura medicala care se ocupa cu studiul si tratmentul afectiunilor aparaului cardiovascular. Aparatul cardio-vascular este format din inima si vasele de sange. Inima este  organul cu functie de a pompa sangele spre plamani si spre tesuturi. Este alcatuita din 4 camere ( 2 atrii si  2 ventriculi). Aparatul cardioveascular functioneaza pe scurt astfel: sangele neoxigenat ajunge de la tesuturi la inima in atiul drept, apoi, prin venticului drept este pompat in mica circulatie, catre plamani unde are loc oxigenarea acestuia. De aici sangele se intoarce prin venele pulmonare in atrul stang, urmand apoi safie pompat spre teuturi asigurand oxigenul necesar functionarii acestora.  
Afectiunile cardiace sunt multiple iar simptomatologia lor imbraca aspecte dintre cele mai diverse. Principalele semne si simptome intalnite in bolile cardio-vasculare sunt:

Durere retrosternala  – cel mai frecvent apare in boala cardiaca ischemica ( boala datorata ingustarii arterelor ce hranesc muschiul inimii din cauza depunerilor de grasimi)- caz in care poarta denumirea de angina pectorala, dar si in cadrul altor boli ca pericardita, disectia de aorta . Este resmtita de pacient sub variate forme ( apasare, presiune, gheara, intepatura, caldura, jena), cu localizare variabila (in dreptul inimii- sub stern, in spate, la nivelul membrelor superioare ( mai frecvent stanga),in mandibula, in capul pieptului). Durerea angioasa tipica are ca si caracteristici principale: durata 1- 10 min, localizare substernala, provocata de stress psihic/ efort, cedeaza la administrare nitrati ( nitroglicerina).

dispnee ( respiratie grea) – poate fi de efort, de repaus, cu ortopnee ( in care pacientul nu poate sta intins pe spate); exista mai multe boli ce se pot manifesta prin acest simptom de la cardiomiopatia cu disfuntie ventriculara pana la trombembolismul pulmonar, dar trebuie de asemenea facut diagnostic diferential cu cauze de dispnee non-cardiaca ( ex. BPOC, anemie severa, obezitate) edeme ale membrelor- apar prin dezechilibrul intre aport si eliminare de lichide; edemele de origine cardiaca sunt frecvent la membrele inferioare ( prin staza), bilateral, lasa urma- „godeu” la apasare si sunt agravate de consumul de sare; din nou cauza edemelor trebuie clarificata prin consult la medicul specialist existand edeme datorate insuficientei cardiace/ insuficientei venoase/ trombozei venoase profunde ( formarea uni cheag de sang la nivelul venelor periferice) / insuficientei renale/ malnutritiei. palpitatii (batai neregulate)- constientizarea neplacuta a batailor inimii; pot fi regulate sau neregulate; pot dura de la secunde la ore inclusiv permanent; necesita consult cardiologic pentru evaluarea cauzelor ce au dus la aparitia acesora care pot fi de la cauze banale/ fara impact negativ asupra prognosticului ( stess/ oboseala/ consum exagerat de cofeina ce pot da palpitatii datorita aparitiei extrasitolelor supraventriculare) pana la cauze grave/ uneori cu prognostic vital ( aritmii ventriculare maligne e pot duce la stop cardiac) sincopa – pierderea starii de constienta ; poate aparea din cauza batailor cardiace prea rare ( bradicardie/ bloc), batailor prea rapide ( tahicardie), hipotensiunii arteriale, boli ale valvelor ca stenoza aortica stransa; exista si cauze non cardiace de sincopa ( vaso-vagala, neurologica) care rebuie excluse.

Investigati uzuale in cardiologie

Consultatia cardiologica 
Atat in cazul pacientilor cu boala cariovasculara cunoscuta cat si in cazul celor asimptmatici, dar la risc pentru boala cardio vasculara ( prin antecedente heredo colaterale, factori de risc cardio-vasculari ) sau in cazul celor care experimenteaza pentruprima oara simptome / semne ce pot fi atribuite bolii cardio vasculare ( respiratie grea/ palpitatii/ picioare umflate/ durere in piept), consultatia cardiologica este utila pentru stabilirea diagnostiucului si a conduitei terapeutice optime. Aditional medicul poate recomand teste specifice ca EKG, test efort, ecocardiografie, Holter TA, Holter EKG, ecografie vasculara, indice glezna brat. Este recomandat sa va prezentati la consult cu toate actele medicale vechi ( bilete de iesire din spital, analize, consulturi precedente) si sa puteti preciza ce medicamente luati ( denumire, doza).

ECG de repaus 
Inregistrare a potentialelor electrice ale inimii prin intermediul a 10 electrozi plasati pe piele.Activitatea electrica a inimii se inregistreaza in 12 derivatii diferite urmand a fi analizata in timp real sau ulterior de catre medic ajutandu-l pe acesta sa identifice diferite afectiuni ( STEMI/ bloc de ramura, aritmii supraventriuclare sau ventriculare, blocuri, pauze sinusale, etc). Pacientul este intins pe un pat, se dezinfeteaza si umezeste zona in care urmeaza a fi plasati electozii, preferabil pe zona in care se aplica electrozii este indepartata pilozitatea excesiva pentru inlaturarea artefactelor; nu presupune riscuri pentru pacient; nu este o investigatie iradianta; dureaza cateva minute pentru inregistrare

Analize de sange
Hemoleucograma completa, transaminaze, glicemie, uree , creatinina, ionograma, Ck, CkMB, colesterol(HDL, LDL),  trigliceride, sumar urina., troponine, pro BNP. In baza acestora Medicul poate diagnostica anumite afectiuni acute( infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca decompensata), sau poate stabili un profil metabolic(lipidic) al pacientului elaborad ulterior un plan de tratament.

Ecocardiografia
Reprezinta metoda prin care cu ajutorul unui aparat( ecograf) se vizualizeaza in mod direct inima in timp real, medicul analizand si masurand toti parametrii fizici si fiziologici ai cordului: dimensiuni, volum, structura, contractilitate, functionarea valvelor cardiace, anomalii congenitale etc. Un examen ecocardiografic complet necesita timp ( aproximativ 30 min), medicul analizand cu minutiozitate si inregistrand toti parametrii necesari elaborarii unui diagnostic. Ecografia cardica poate diagnostica anumite si afectiuni cardiace asimptomatice. Nu este o metoda iradianta, putand fi repetata de cate ori este necesar, nefiind contraidicata copiilor sau femeilor insarcinate.

Testul ECG de efort 
Reprezinta inregistarea semnalului ECG in timpul unui efort controlat, putand fi puse in evidenta modificari ale electrocardiogramei ce nu sunt prezente in repaus. Este reomandat in principal paientilor cu boala cardiaca ischemica. Se realizeaza prin monitorizarea EKG a pacientului in timpul mersului pe bicicleta sau covor rulant.

Monitorizare ambulatorie a ECG pe 24-48 de ore (Holter ECG pe 3 canale)
Este o investigatie utila in cazul in care pacientul resimte palpitatii sau daca exista suspiciunea unor tulbuari de ritm asimptomatice. Reprezinta inregistrarea pe 24-48 ore a ritmului cardiac efectuata prin intermediul unui aparat de mici dimensiuni ( Holter), inregistrare ce este apoi analizata secventa cu secventa de catre medicul cardiolog, depistandu-se aritmii ce nu se evidentiaza prin ECG de repaus, cum ar fi fibrilatia atriala paroxistica, extrasistole atriale sau ventriculare, artimii ventriculare complexe( tahicardie ventriculara), pauze sinusale, bloc atrioventricular de diverse grade.Pe baza rezultatului veti fi informat daca este nevoie de modificari de tratament. Daca exista pilozitate excesiva la nivelul toracelui e posibil ca medicul sa va recomande indepartarea in prealabil a parului pt un contact bun  al electrozilor cu pielea.

Monitorizare ambulatorie a TA 
Este o investigatie utila pentru diagnosticul/ monitorizarea HTA si pentru decelarea unor forme particulare de HTA – HTA „mascata” sau HTA  „ de halat”. Presupune atasarea la nivelul bratului a unui aparat ( Holter) care inregistrreaza valorile TA periodic pe pacrusul a 24 de ore atat ziua cat si noaptea.Im momentul umflarii mansetei se recomanda sa lasati bratul pe langa corp, neindoit pentru a nu compromite masuratoarea.

Ecografie Doppler vascular
Reprezinta o metoda prin care se vizualizeaza fluxul de sange de la nivelul arterelor si venelor, diagnosticandu-se anumite afectiuni ale acestora cum ar fi ftromboza venoasa profunda, arteriopatie obliteranta de mb. inferioare

In functie de rezultatul acestor investigatii medicul  poate recomanda si alte investigatii suplimentare cum ar fi: ecocardiografia de stress, tomografia computerizata(CT) , rezonata magentica nucleara (RMN), scintigrama miocardica, ecograia de stress sau coronarografia.