Bolile valvelor

Valvele sunt structuri din interiorul cavitatii cardiace care se deschid/ inchid pentru a pemite/ opri curgerea sangelui in diferite perioade ale ciclului cardiac, pentru a asigura transportul sangelui neoxigenat spre plamani si a celui oxigenat spre tesuturi.

 Exista 4 valve- valva aortica care separa ventriculul stang de aorta, valva mitrala care separa atriul stag de ventriculul stang, valva  pulmonara care separa ventriculul drept de artera pulmonara si valva tricuspida care separa atriul drept de ventriculul drept.

Valvele pot fi afectate prin:
– Limitarea deschiderii valvei si ingustarea orificiului prin care trece sangele – stenoza valvulara
– Inchiderea incompleta a valvei/ perforarea ei cu regurgitarea (refluarea) sangelui –insuficienta valvulara

Pot fi afectate una sau mai multe valve, iar aceeasi valva poate fi afectata atat prin stenoza cat si prin regurgitare, moment in care vorbim de boala valvulara ( ex. boala mitrala postreumatismala).
In cazul tuturor pacientilor cu boli valvulare severe ce au necesitat protezare valvulara mecanica este ncesara efectuarea profilaxiei endocarditei infectioase, prin admninstrarea de antibiotic inaintea interventiilor stomatologice ce presupun extrageri dentare sau manipulare gingivala.

Stenoza aortica
Reprezinta o ingustare a valvei aortice ca urmare a unei malformatii valvulare sau a procesului de imbatranire ( depunere de colesterol si calciu la nivelul valvei) sau ca si complicatie tardiva a unei infectii faringo-amigdaliene cu streptococ de grup A care poate afecta valva aortica, cu aparitia unui obstacol la pomparea sangelui din inima spre tesuturi.  Are o lunga perioada de evolutie asimptomatica, cu grade diferite de ingustare (larga, medie, severa) iar din momentul debutului simptomelor supravietuirea scade dramatic.

Simptome: dispnee (respiratie grea)/ angina(durere precordiala)/ sincopa (pierderea constientei) / scaderea tolerantei la efort/fatigabilitate/ moarte subita
Tratament: in functie de stadiu si manifestari clinice, evolutia poate fi monitorizata prin ecocardiografii seriate, tratata medicamentos, tratata prin protezare ( inlocuire valvulara) chirurgicala sau interventionala (TAVI- implantare transcateter a valvei aortice).

Regurgitare aortica
Apare din cauze multiple si este caracterizata de inchiderea incompleta a valvei aortice cu regurgitarea sangelui dinspre aorta inapoi spre ventriculul stang. Apare dilatarea progresiva a cordului si in stadii finale insuficienta cardiaca.
Simptome: dispnee (respiratie grea)/ angina pectorala (durere retrosternala)/ astenie fizica/ fatigabilitate/ palpitatii

Tratament:  in functie de stadiu si manifestari clinice, poate fi monitorizata prin ecocardiografii seriate, tratata medicamentos, investigata suplimentar prin tehnici imagistice RM/CT,  tratata prin protezarea ( inlocuire valvulara) valvei sau protezarea valvei si a aortei ascendente (operatie Bentall).

Stenoza mitrala 
Reprezinta  ingustarea orificiului valvular mitral cu aparitia unui obstacol la trecerea sangelui din atriul stang in ventriculul stang. Avand in vedere ca principala etilogie a acestei afectiuni o reprezitra reumatismul articular acut, boala a carei incidenta a scazut mult, in momentul actual stenoza mitrala reprezinta cea mai rara valvulopatie izolata a cordului stang.
Simptome: dispnee ( respiratie grea)/ fatigabilitate/ toleranta scazuta efort/ hemptizii ( tuse cu sange)/ palpitatii/ disfonie (voce ragusita)
Tratament: in functie de stadiu si manifestari clinice, poate fi monitorizata prin ecocardiografii seriate, tratata medicamentos, tratata prin protezare ( inlocuire valvulara) chirurgicala sau reaparare interventionala (valvulotomie percutantata cu balon)

Regurgitare mitrala
Patologie  a valvei mitrale ce presupune inchiderea incompleta a valvei cu regurgitarea sangelui din ventriculul stang in atriul stang. Poate aparea ca si consecinta a dilatarii ventriculul stang ( ex. cardiomiopatia dilatativa) sau ca urmare a bolii cardiace ischemice prin modificare de cinetica ( contractie ) a peretilor cordului, sau ca urmare a endocarditei infectioase ( afectarea morfologiei valvei in cadrul unei infectii sistemice).
Simptome: dispnee ( respiratie grea)/ palpitatii/ sincopa (pierderea contientei)/ fatigabilitate
Tratament: in functie de stadiu si manifestari clinice, poate fi monitorizata prin ecocardiografii seriate, tratata medicamentos, tratata prin valvuloplastie sau protezare ( inlocuire valvulara) chirurgicala sau interventionala (Mitral clip)

Bolile muschiului inimii
Cardiomiopatia dilatativa
Boala ce apare prin dilatarea si disfunctia sistolica a ventriculului stang din cauze multiple (boala cardiaca ischemica/ infectie virala/ consumul de alcool/ mutatii genetice/ deficite nutritionale), in care este afectata in principal functia de contractie a cordului iar in stadii avansate si cea de relaxare; cordul nu mai are eficienta in pomparea sangelui spre tesuturi ducand la aparitia sindromului de insuficienta cardiaca. Prognosticul este variabil, in pricipal depinzand de etiologie.
Simptome: dispnee/ fatigabilitate/ edeme membre inferioare/ pleurezie ( lichid la plamani)/ ascita ( lichid in abdomen)/ anorexia ( pierderea apetitului alimentar)
Tratament:  in functie de gradul disfunctiei/ dilatarii si simptomele clinice merge de la schimbarea stilului de viata ( regim alimentar, renuntare la fumat/ consum alcool) si tratament medicamentos, implantarea unui defibrilator/ terapie de resincronizare pana la transplant cardiac in stadiile avansate.

Cardiomiopatia hipertrofica
 Boala a miocardului (muschiului inimii) ce consta in hipertrofia ( ingrosarea) acestuia care duce la afectarea in principal a functiei de relaxare ( a capacitatii muschiului de a primi sangele in diastola). Poate fi : obstructiva sau neobstructiva in functie de zona in care este situat miocardul hipertrofiat care poate produce/ sau nu obstructia tractului de golire a ventriculului stang. Este o boala determinata genetic (poate fi transmisa de la parinti la copii) motiv pentru care daca unul din membrii familiei este diagnosticat cu aceasta boala este necesar sa se faca screeningul intregii familii prin consult cardiologic +EKG+ ecocardiografie.
Simptome: palpitatii/ lipotimie/ sincopa (pierderea constientei)/ dispnee (respiratie grea)/ angina pectorala( durere precordiala)
Tratament: In functie de stadiul/ forma bolii se poate opta pentru: tratament medicamentos; implantare de defibrilator implantabil la cei cu risc mare de moarte subita prin aritmii; ablatie septala cu alcool–procedura prin care se produce un infarct controlat in zona de hipertrofie care nemaifiind alimentata de sange va diminua in grosime si se va fibroza; miectomie septala ( procedura Morrow)– procedura de chirurgie cardiovasculara prin care se rezeca o parte din miocardul hipertrofiat (ingrosat). 

Cardiomiopatia restrictiva
Este cardomiopatia  care afecteaza in principal relaxarea miocardului, aparand cresterea ridigitatii muschiului cardiac, produsa de infiltrarea miocardului cu amiloid ( amiloidoza) sau in diverse boli de depozit (hemocromatoza/ boala Andersen-Fabry/glicogenoze). Progreseaza spre insuficienta cardiaca.
Simptome: dispnee(respiratie grea)/oboseala/ edeme gambiere
Tratament: tratamentul insuficientei cardiace si tratamentul etiologic adresat diferitelor forme specifice de cardiomiopatie restrictiva.